In noaptea de 23 spre 24 iunie, a avut loc peste Ocean deja celebrul draft NBA, pe lista celor 60 de jucatori alesi de echipele profesioniste nord-americane, la New York, nefiind prezent si romanul Vlad Moldoveanu, care a evoluat cu succes in ultimele doua sezoane in Patriot League, la American Eagle University. Conform previziunilor specialistilor, primul sportiv american draftat a fost fundasul Kyrie Irving, de la Duke Bluedevils, ales ca prima optiune de Cleveland Cavaliers, iar primul european a fost Enes Kanter, marea speranta a baschetului turc. „Enes Kanter este un produs al programului de dezvoltare <<12 Giganti, Mandria Turciei>> . In urma cu noua ani a fost selectat in program, iar acum este in draftul NBA”, ne spunea presedintele forului din Turcia, Turgay Demirel, cu ocazia vizitei de lucru pe care a efectuat-o in Brasov la Programul „Performbaschet, Un pas inainte”. Conform datelor oficiale, Enes Kanter a fost ales de Utah Jazz. Astfel, dupa o asteptare grea si mai multe nopti albe, internationalul Vlad Moldoveanu se vede obligat sa asteapte acum sa vada pentru ce echipa va juca in sezonul viitor, dar declara optimist ca portile NBA nu s-au inchis definitiv. Mai ales ca mai multe echipe, printre care New York Knicks, Chicago Bulls, Washington Wizards sau Indiana Pacers, s-au aratat foarte interesate de-a lungul ultimelor doua luni ca sa-l transfere ...
- Cum te simti dupa ce ai vazut ca numele tau n-a aparut in draftul NBA?
- Nu mi-a picat deloc bine, in special atunci cand am vazut ce jucatori au fost draftati spre sfarsit, de pe ultimele pozitii. Din pacate, au ramas in afara draftului NBA jucatori foarte buni din NCAA. Dar asta este, viata merge inainte si acum trebuie sa ma concentrez la ce am de facut in continuare. Cred ca as fi avut sanse mai mari sa raman aici anul viitor daca se juca liga de vara (Summer League). Aveam destule echipe din NBA interesate de mine pentru a evolua in echipa lor in aceasta vara. Din pacate, echipele nu au voie sa semneze cu nimeni acum (n.n. - nici jucatorii draftati nu au voie sa semneze pana cand nu se va parafa noul contract dintre uniunea jucatorilor si cea a patronilor din NBA), iar Liga de vara a fost anulata deoarece “lock-out-ul” incepe de la 1 iulie. Revenind, sunt convins ca daca era Liga de vara anul acesta mai mult ca sigur ca acum eram in lotul de NBA pentru la anul, dar asta e. Mai ai nevoie si de putin noroc din cand in cand...
- A fost o asteptare lunga si grea! Ce optiuni ai acum?
- Sunt mai multe echipe europene interesate sa ma transfere, atat echipe de Euroliga, cat si echipe care vor evolua in EuroCup. Sunt si echipe din campionate foarte puternice, care tintesc participarea in cupele europene in urmatorul an. Pana acum, daca ar fi sa enumar, echipe din Franta, Italia, Turcia si Grecia si-au aratat interesul pentru mine. Dar, din cate stiu, echipele europene abia acum incep sa transfere mai mult, dupa draftul NBA, asa ca inca astept ca sa iau cea mai buna decizie.
- Poti explica pentru fanii din tara de ce crezi ca nu ai aparut in draft?
- Nu stiu de ce nu am aparut in draft. Sincer, am avut cateva echipe din NBA foarte interesante (n.n - Washington si Indiana), iar unele au ales foarte sus in runda a doua (intre pozitiile 30-40) si nu si-au permis la acel moment sa-si asume riscul ca sa ma aleaga. Din cate mi s-a spus la acel moment, as fi fost undeva intre pozitiile 42-60. Alte echipe care au fost interesate nu au mai ales in runda a doua, dar si-ar fi dorit sa joc in Liga de vara. Asa a fost sa fie acum!
- Cum au fost ultimele zile (si nopti) inaintea draftului?
- Multe nopti albe, dar deja stiam oarecum la ce sa ma astept. Mi s-a spus cam unde as putea sa imi aud numele (intre pozitiile 42-60), dar stiam ca sansele nu sunt extraordinare. Totul din cauza acestui lock-out si din cauza faptului ca s-a anulat Liga de vara. Sincer, cred ca in special in conditiile draftului de anul acesta, dat fiind faptul ca este si acest lock-out, cea mai buna solutie ar fi fost sa semnez inainte. Atunci, sansele mele ar fi crescut, deoarece dupa cum ati vazut spre sfarsitul rundei a doua din draft, echipele au inceput sa opteze pentru jucatori care poate nu vor juca niciodata in NBA, dar de care nu trebuie sa aiba grija anul viitor.
- Probabil ca acum vei ajunge in Europa. Ce echipa ti-ai dori?
- Nu imi doresc decat sa fiu intr-o echipa la care se doreste performanta, fie ca inseamna castigare campionatului sau a cupei, accedera in grupele Euroligii etc. Vreau o echipa serioasa, cu un antrenor valoros de la care am ce invata. Sunt departe de a juca cel mai bun baschet din cariera, mai am multe de invatat si vreau sa joc pentru un antrenor care ma va ajuta sa ajung acolo unde atat eu cat si toti cei care ma sustin viseaza.
- Visul oricarui baschetbalist este sa ajunga in NBA. Crezi ca visul tau s-a destramat sau este numai o amanare?
- Visul meu a fost, este si va ramane sa joc in NBA! Nu a fost sa fiu draftat de echipe din campionatul profesionist nord-american. Eu cred ca sunt doua lucruri total diferite. Daca ajung sa joc in NBA, chiar si la 30 de ani, sunt convins ca o sa ma bucur la fel de mult. A fi draftat, in special in runda a doua, nu iti garanteaza decat ca vei participa la „training camp”, doar atat! Nu si ca vei juca in NBA...
- Trecand la un alt capitol, cand te vei intoarce in tara? Ce sanse crezi ca avem la Universiada de la Shenzen?
Cred ca ma voi intoarce acasa la inceputul lunii iulie, cel mai probabil pe 3 sau 4. Acum, gandurile mele s-au mutat deja spre echipa nationala si la Universiada de vara din China. Astept in continuare si ofertele pentru a vedea unde voi juca in viitor, dar la echipa nationala vreau, si tin foarte mult la acest lucru, sa demonstram ca aceasta generatie poate face performanta. Nu sunt doar vorbe goale. La Shenzen, vreau sa castigam chiar o medalie. Trebuie sa credem in sansa noastra si sunt convins ca putem sa ne indeplinim obiectivul.
Multumim si multa bafta!